Kinderen en jongeren die zich in het najaar en de winter, of bij slecht weer in de zomer, vaak somber voelen, weinig zin hebben om dingen te doen, liever alleen willen zijn, en veel slapen, zouden een winterdepressie kunnen hebben. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid zijn bekende klachten bij zo'n seizoensafhankelijke depressie. In de kortere dagen van het jaar krijgen we minder licht in ons systeem, want het is vroeger donker en de zon schijnt minder vaak. Lichttherapie kan hierbij uitkomst bieden.

 

Wat is lichttherapie?

Wanneer je lichttherapie gebruikt, ga je thuis een aantal keer in de week, met je ogen open, achter een therapeutische lamp zitten. Je hoeft niet in het licht te kijken, maar de therapie is het meest effectief wanneer je de ogen open houdt. Je gaat op vijf achtereenvolgende dagen in de ochtend, 20 minuten achter de lamp zitten. het is een kuur die je goed moet volhouden om effect te bemerken in het dagelijks leven. De meeste kinderen en jongeren voelen na enkele dagen al een verbetering. Heeft de behandeling nog niet het resultaat dat je hoopte, dan kijk je samen met de behandelaar van Kiek! Zeeland of het zinvol is om een tweede kuur te doen. Bij Kiek! word je hierin begeleid en evalueer je je kuur. Zo past lichttherapie goed in een breder behandeltraject.

Voor wie is lichttherapie?

Kinderen en jongeren die last hebben van een winterdepressie kunnen lichttherapie volgen. Een lichte vorm van somberheid in de herfst of winter, noemen we winterblues. Als je twee of meer winters achter elkaar last hebt van eerder genoemde klachten, kan het zijn dat je een winterdepressie hebt.

Hoe helpt lichttherapie mij?

Lichttherapie vermindert je sombere gevoelens. Maar liefst 1 op de 10 Nederlanders kan moeilijk omgaan met de veranderende hoeveelheid licht tijdens de verschillende seizoenen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het hormoon melatonine. Dit hormoon speelt een grote rol in je biologische klok, die maakt dat je overdag goed wakker bent en energie hebt, en 's nachts goed kunt slapen. Lichttherapie herstelt je dag- en nachtritme waardoor je je beter gaat voelen.

Lichttherapie is bij de meeste mensen met winterdepressie en winterblues effectief en is gemakkelijk te ondergaan. Lichttherapie werkt niet verslavend en is veilig. Zo'n 70 tot 80 procent van de mensen die lichttherapie volgt, merkt een positief effect, meestal al na een paar dagen.

Wat zijn de stappen bij Kiek! Zeeland?

 • Bij de intake en de ontwikkelingsanamnese, of tijdens het behandeltraject, wordt besproken of er behoefte is aan lichttherapie, en of lichttherapie in het geval van de cliënt raadzaam is.
 • Ouders bellen vervolgens eerst zelf de huisarts om te vragen of er medische bezwaren zijn tegen lichttherapie bij deze cliënt.
 • Ouders en cliënt krijgen krijgen uitleg van de behandelaar en kunnen informatie lezen op de Kiek! Website.
 • Ouders en/of cliënt schaffen zelf een lichttherapie lamp aan voor thuis. Kiek! Zeeland adviseert de lampen van Goodlite. Kiek! Zeeland vergoedt de lamp niet, en geeft geen garantie op succes.
 • Lichttherapie bestaat uit sessies van 20 minuten. De cliënt volgt een kuur van 5 dagen direct achter elkaar in de ochtend.
 • Je volgt de therapie met je ogen open, omdat je daar het licht nodig hebt. Maar wees gerust, je kunt in de tussentijd gewoon lezen, eten, tv kijken of een spelletje spelen. Het is belangrijk dat je je aan de voorgeschreven afstand tussen ogen en lichtbak houdt.
 • Na 1 tot 2 weken wordt tijdens de behandeling bij Kiek! geëvalueerd of er resultaten geboekt zijn.
 • Werkt de therapie nog niet goed genoeg? Dan is een tweede kuur mogelijk.
 • Vragen kunnen altijd met de behandelaar worden besproken.
 • Ben je al in behandeling bij Kiek! Zeeland? Vraag dan je behandelaar naar de mogelijkheden.
 • Ben je nog niet in behandeling bij Kiek! Zeeland en wil je je aanmelden? Vul dan nu het aanmeldformulier in!