EMDR is een behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Het kan bijvoorbeeld een ongeluk zijn, een brand of een aanranding. EMDR helpt om eenmalige nare ervaringen binnen enkele sessies efficient te verwerken. Maar ook in de therapie van langdurigere nare ervaringen zoals pesterijen en kindermishandeling kan EMDR veel verlichting brengen. 

EMDR is dan een onderdeel van de therapie. Langdurige trauma's zijn niet binnen enkele sessies te behandelen. Dit komt omdat er ten gevolge van langdurige bedreigingen of vernederingen vaak schade ontstaat aan het zelfbeeld. "Reparatie" van het zelfbeeld kost vanzelfsprekend meer tijd dan het verwerken van een eenmalige nare ervaing (hoe naar en ontregelend die ervaring ook kan zijn). Wetenschappers denken dat herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen niet goed zijn opgeslagen in het geheugen. Daar is iets aan te doen met EMDR. Na een heel vervelende gebeurtenis gaan mensen zich soms anders voelen. Men krijgt steeds beelden terug in het hoofd of nachtmerries, men is prikkelbaar, boos, moe, heel druk of juist lusteloos en soms zijn er concentratieproblemen.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) helpt om de ervaring een plekje te geven in het geheugen, zodat het niet steeds op ongewenste momenten naar voren komt. In computertaal is het eigenlijk een kwestie van opnieuw saven. De ervaringen met de behandeling door middel van EMDR zijn goed, men merkt al snel verbetering.

Hoe gaat het EMDR in zijn werk? Het is geen praattherapie, eigenlijk hoeft de cliënt niet veel te zeggen. Eerst vraagt de therapeut wat er gebeurd is en dan wordt gevraagd om het beeld stil te zetten bij het "plaatje" dat nu nog het naarste is. Terwijl daarop geconcentreerd wordt, komt er op wat men denkt en voelt. Dan laat de therapeut tegelijk iets anders doen. De therapeut beweegt zijn vingers voor het gezicht heen en weer en dat wordt gevolgd met oogbewegingen. De therapeut vraagt wat er op komt. Dat kunnen beelden, gedachten of gevoelens zijn, maar ook lichamelijke sensaties zoals spanning en pijn. Soms komt er iets boven wat men niet durft te vertellen of niet wil vertellen. Dat hoeft ook niet. Het is wel belangrijk voor de therapeut om te weten of je iets voelt veranderen. De behandeling gaat door totdat je het niet meer erg vindt om aan die ervaring(en) te denken.

Tijdens de behandelperiode kan het zijn dat men meer bezig is met herinneringen aan de nare gebeurtenis. Dit komt omdat het verwerkingsproces in gang wordt gezet. Dat proces stopt niet als je de deur uit gaat bij ons. Daardoor kan men tijdelijk wat onrustiger of angstiger worden. Gelukkig is dat drie dagen na een therapiesessie meestal weer voorbij. Het hoeft echter helemaal niet, soms heeft men nergens last van (zie www.emdr.nl).