Mindfulness en hypnotherapie

Wat is mindfulness en hypnotherapie?

Bij mindfulness gaat het niet om een techniek of methode aanleren. Het is een ‘way of living’. Mindful zijn betekent niets meer en niets minder dan bewust aanwezig zijn in het moment van nu. Je bent met je volledige aandacht in het huidige moment en je merkt op wat je nu, op dit moment ervaart, zonder iets weg te stoppen of vermijden.

Wanneer je iemand bent die veel piekert, je snel overspoeld raakt door emoties en gevoelens, concentratieproblemen en/of stress ervaart en je niet makkelijk in slaap komt, helpt mindful zijn hierbij. Hierdoor kom je als het ware los van je gedachten en emoties en dat helpt je om een bewuste keuze te maken hoe je wilt reageren op een bepaalde situatie. Door mindful te zijn, kun je makkelijker je aandacht focussen en merk je oude patronen makkelijker op waardoor je anders kunt reageren. Een van de manieren om jezelf in het huidige moment te brengen is de focus te leggen op je adem. Je brengt hiermee al snel het gevoel van stress naar beneden en je ervaart meer controle.

Hypnotherapie is een manier waarbij klachten in de brede zin van het woord, therapeutisch wordt behandeld. Hypnotherapie kan worden ingezet bij lichamelijk, psychische en emotionele klachten. Denk aan (chronische) pijn, vermoeidheid, somatisch onvoldoende verklaarde klachten, tics, zindelijkheidsproblemen, slaapproblemen, piekeren, angsten of een negatief zelfbeeld. Hypnose is een mengeling van focus en ontspanning en zet je brein in de gewenste toestand. Wanneer je in hypnose bent, kun je werken aan je doel, een oplossing of een inzicht krijgen. Hypnose is een verhoogd niveau van bewustzijn en concentratie waarbij het kritisch denken wordt omzeild en je openstaat voor suggesties. Er wordt in hypnose vaak gewerkt met visualisatie. Degene die in hypnose is, heeft de volledige controle over zijn ervaring. De hypnotherapeut is er om je in hypnose te brengen, af te stemmen op jou, je te begeleiden in de hypnose en past daarbinnen verschillende technieken toe, afgestemd op jouw doel.

Meer weten over mindfulness en hypnotherapie?