Speltherapie

Wat is Speltherapie ?

Misschien vind je het lastig of niet zo fijn om te praten met een behandelaar. De meeste kinderen vinden het fijner om te spelen over onderwerpen die ze moeilijk vinden, bijvoorbeeld over hun problemen of zorgen. Jij misschien ook. Bij Kiek ga je daarvoor naar de speltherapeut. Eerst leren jullie elkaar goed kennen. Daarna kan ze door samen met jou te spelen, je bijvoorbeeld helpen om te leren omgaan met problemen die je lastig vindt.

Na de intakegesprekken wordt besloten of je speltherapie zal krijgen. Aan je ouders of verzorgers wordt daarvoor toestemming gevraagd. Daarna ga je eerst 3 keer met de speltherapeut kennis maken. Als je het spannend vindt, mag je ouder of verzorger de eerste keer gerust mee. De speltherapeut, je ouders of verzorgers en jij gaan bekijken wat je wilt leren bij de speltherapie. Daarna gaan de speltherapeut en jij aan de slag.

Een andere behandelaar, de mevrouw die het intakegesprek deed, zal regelmatig met je ouders of verzorgers praten. Zo weten zij goed hoe de speltherapie gaat en hoe zij jou kunnen helpen bij de dingen die je leert.  

Hoe werkt speltherapie?

In de spelkamer heeft de speltherapeut alle aandacht voor het kind en bouwt met hem of haar een vertrouwensrelatie op. Dat duurt soms een paar weken. De therapeut volgt het kind in zijn spel, brengt onder woorden wat er gebeurt in het spel en/of speelt mee. De speltherapeut sluit aan bij de initiatieven van het kind, leert de speeltaal van het kind begrijpen en ondersteuning te geven bij het uiten en verwerken van problemen.

Onze speltherapeut is tevens Theraplay therapeut. Zie voor meer informatie over deze vorm van speltherapie de website van het Theraplay Institute.

Meer weten over Speltherapie?