Trauma/EMDR

Wat is EMDR?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een van onze behandelmethoden om nare ervaringen te verwerken. Het is een vorm van traumabehandeling.

Iemand kan in aanmerking komen voor EMDR therapie, bijvoorbeeld doordat je te maken hebt gehad met een ongeluk, een brand of een aanranding. EMDR helpt om eenmalige nare ervaringen binnen enkele sessies efficiënt te verwerken. Maar ook in de verwerking van langdurig nare ervaringen, zoals pesterijen en kindermishandeling, kan EMDR veel verlichting brengen. Deze langdurige trauma’s zijn niet binnen enkele sessies te behandelen: ‘reparatie’ van het zelfbeeld kost vanzelfsprekend meer tijd dan het verwerken van een eenmalige nare ervaring. 

Doel EMDR therapie
Na een nare ervaring kunnen beelden hiervan telkens terugkomen in de vorm van nachtmerries en prikkelbare, boze, drukke of juist lusteloze gevoelens. EMDR helpt om de ervaring een plekje te geven in het geheugen, zodat het niet steeds op ongewenste momenten naar voren komt. In computertaal is het eigenlijk een kwestie van opnieuw saven. 

Hoe werkt EMDR?

MDR is geen praattherapie. Wanneer duidelijk is wat er gebeurd is, wordt gevraagd om het beeld stil te zetten bij het ‘plaatje’ dat nu nog het naarste gevoel geeft. Wanneer je je daarop concentreert, beweegt de therapeut zijn of haar vingers voor je gezicht heen en weer. Dit volg je met je ogen. Vervolgens beschrijf je wat er in je opkomt. Dit kunnen beelden, gedachten of gevoelens zijn, maar ook lichamelijke sensaties zoals spanning en pijn. Soms komt er iets boven wat men niet durft te vertellen of niet wil vertellen. Dat hoeft ook niet. De behandeling gaat door totdat je het niet meer erg vindt om aan die ervaring(en) te denken.

Tijdens de behandelperiode kan het zijn dat je meer bezig bent met herinneringen aan de nare gebeurtenis. Dit komt omdat het verwerkingsproces in gang wordt gezet. Dat proces stopt niet als je de deur uit gaat bij ons. Zie emdr.nl voor meer informatie over EMDR.

Meer weten over EMDR?