Traumagerichte therapie

Wat is traumagerichte therapie?

Wanneer er sprake is van onverwerkte traumatische gebeurtenissen, onderzoekt de behandelaar met jou en je gezin of de voorwaarden goed zijn om je daarvoor te behandelen. Dit doen we het liefst zo snel mogelijk, omdat die trauma’s vaak de meeste invloed hebben op je klachten. Soms is het nog niet mogelijk om aan de slag te gaan met de verwerking, omdat je bijvoorbeeld in stressvolle omstandigheden leeft, of nog traumatische gebeurtenissen meemaakt. Als dat zo is, zal daar eerst aan gewerkt gaan worden.

Binnen Kiek gebruiken we verschillende methoden voor traumabehandeling die wetenschappelijk onderbouwd zijn. We werken bijvoorbeeld met EMDR, Imaginatie en Rescripting, Imaginaire Exposure, of het Write Junior Protocol. De behandelaar onderzoekt welke methode het beste bij jou past en legt jou goed uit wat er gaat gebeuren. Als je hele gezin hetzelfde heeft meegemaakt, werken de systeemtherapeut en je behandelaar vaak samen.

Hoe werkt EMDR?

EMDR is geen praattherapie. Wanneer duidelijk is wat er gebeurd is, wordt gevraagd om het beeld stil te zetten bij het ‘plaatje’ dat nu nog het naarste gevoel geeft. Wanneer je je daarop concentreert, beweegt de therapeut zijn of haar vingers voor je gezicht heen en weer. Dit volg je met je ogen. Vervolgens beschrijf je wat er in je opkomt. Dit kunnen beelden, gedachten of gevoelens zijn, maar ook lichamelijke sensaties zoals spanning en pijn. Soms komt er iets boven wat men niet durft te vertellen of niet wil vertellen. Dat hoeft ook niet. De behandeling gaat door totdat je het niet meer erg vindt om aan die ervaring(en) te denken.

Tijdens de behandelperiode kan het zijn dat je meer bezig bent met herinneringen aan de nare gebeurtenis. Dit komt omdat het verwerkingsproces in gang wordt gezet. Dat proces stopt niet als je de deur uit gaat bij ons. Zie emdr.nl voor meer informatie over EMDR.

Meer weten over EMDR?