Lichtherapie

Wat is lichttherapie?

Kinderen en jongeren die zich in het najaar en de winter of bij slecht weer in de zomer vaak somber voelen, weinig zin hebben om dingen te doen, liever alleen willen zijn, en veel slapen, kunnen last hebben van een winterdepressie. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid zijn bekende klachten bij zo’n seizoensafhankelijke depressie. In de kortere dagen van het jaar krijgen we minder licht in ons systeem, want het is vroeger donker en de zon schijnt minder vaak. Lichttherapie kan hierbij uitkomst bieden.

Hoe werkt lichttherapie?

Wanneer je lichttherapie gebruikt, ga je thuis een aantal keer in de week, met je ogen open, achter een therapeutische lamp zitten. Je hoeft niet in het licht te kijken, maar de therapie is het meest effectief wanneer je de ogen open houdt. Je gaat op vijf achtereenvolgende dagen in de ochtend, 20 minuten achter de lamp zitten. Het is een kuur die je goed moet volhouden om effect te bemerken in het dagelijks leven. De meeste mensen voelen na enkele dagen al een verbetering. Heeft de behandeling nog niet het resultaat dat je hoopte, dan kijk je samen met de behandelaar van Kiek of het zinvol is om een tweede kuur te doen. Bij Kiek word je hierin begeleid en evalueer je je kuur. Zo past lichttherapie goed in een breder behandeltraject.

Onze speltherapeut is tevens Theraplay therapeut. Zie voor meer informatie over deze vorm van speltherapie de website van het Theraplay Institute.

Meer weten over lichttherapie?